A12 omvormen tot snelweg

 • 23 juni 2018

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft al jaren plannen voor de “omvorming” van de A12 tot autosnelweg. Naast het project Londerzeel Zuid komen er nog heel wat veranderingen aan die bijdragen tot die omvorming, maar wat houden die plannen precies in? 

 

Onderaan dit artikel vindt u een overzichtskaart

Ingrepen in 2019

 • De installatie van een monitoringsysteem (bijv. met ANPR-camera’s) en de aanpassing van de infrastructuur in Meise, aan de Papenboskant. Hierdoor zal alleen nog uitzonderlijk vervoer gebruik kan maken van de oprit aan de Papenboskant en zullen automobilisten er niet meer in de verleiding komen om overtredingen te begaan. Dit is de locatie waar in 2017 sensationele beelden gemaakt werden van een automobilist die de A12 via de oprit op reed in de verkeerde rijrichting.
 • De verlenging van de parallelweg van de A12 in Londerzeel, ten westen van de snelweg. Dankzij die verlenging zal de verkeerssituatie aan het bedrijf Stone en meubelwinkel Moens veiliger worden.
   

Ingrepen/projecten op langere termijn

 • In Aartselaar zal de A12 ter hoogte van bepaalde kruispunten “ingesleufd” (deels ingegraven worden) worden. Het gaat concreet over de 3,3 km lange strook van aan het kruispunt Terbekehofdreef/Atomiumlaan tot net voorbij het kruispunt van de Bist/Langslaarsesteenweg. Door de A12 aan de kruispunten in te graven wordt de verkeerssituatie veel veiliger. De nieuwe op- en afrittencomplexen van de A12 die de gelijkgrondse kruispunten vervangen, zullen compact gemaakt worden - net zoals het nieuwe knooppunt Londerzeel Zuid.
 • De aanleg van een knooppunt in Puurs van de A12, de N16 en de N17.
 • Het ongelijkgronds maken van het kruispunt ‘Duvel’ van de A12 met de Veurtstraat in Puurs.
 • De aanleg van een veilig op- en afrittencomplex “Londerzeel Noord
 • In Westrode (Meise) zal AWV al tijdens de aanleg van het knooppunt Londerzeel Zuid een klein stukje van de fietssnelweg F28 tussen Willebroek en Brussel aanleggen, waaronder een fietstunnel onder de Londerzeelsesteenweg. In een volgende fase zal AWV ook het stuk van diezelfde fietssnelweg tussen Wolvertem (Meise) en Londerzeel Zuid (ook langs de oostkant van de A12) aanleggen. Het ontbrekende stuk van de F28 tussen Strombeek-Bever en Wolvertem, ten slotte, zal De Werkvennootschap vanaf september 2018 voor haar rekening nemen.  
 • De aanpassing van de A12 boven de Vilvoordsesteenweg (N211) in Wolvertem (Meise), zodat er in de toekomst uitzonderlijk vervoer over de A12 kan rijden. Momenteel moet het uitzonderlijk vervoer omrijden via de Ossegemstraat en de Papenboskant.

 

Overzicht projecten A12